
De Health Transformation Community is inhoudelijk opgebouwd uit 3 thema’s, deze vormen de basis van de opleiding: Transformatie, Netwerksamenwerking en Persoonlijk leiderschap. In een periode van 6 maanden belichten we die thema’s vanuit 3 fases:
• Opstart en doorstart
• Afscheid van het huidige en opstarten van het nieuwe
• Het nieuwe normaal laten doorgroeien
Het opbouwen van de samenwerking richting transitie. Hoe ziet het transformatie landschap eruit en hoe start je een constructieve samenwerking vanuit vertrouwen? Je krijgt kennis en inspiratie van domeinexperts over de uitdagingen van transformatie. Je leert nieuwe vaardigheden en je doet kennis op over het starten van nieuwe samenwerkingen en het doorstarten van bestaande netwerken. Wat brengt organisaties bij elkaar? Hoe zorg je voor nieuwsgierigheid naar elkaar en naar de gezamenlijke opgave en hoe krijg je (be)grip op elkaars belangen?
Experimenten zijn aangegaan en eerste ervaringen opgedaan, lessen en oplossingen zijn ontstaan. Hoe verbind je deze aan elkaar zodat ze elkaar versterken? Eerste implementaties in het bestaande systeem leveren conflict en schuring op: hoe maak je dat tot een functioneel en constructief conflict? Hoe nemen we eigenlijk goed en waardig afscheid van het bestaande? De-implementatie, conflicten, een stem krijgen en houden, vertrouwen vergroten. In deze fase gaan opbouw en deconstructie van ‘het oude’ hand in hand.
Hoe zorg je dat vernieuwing blijvend is? Hoe zorg je naast energie ook voor ‘borging’ in afspraken, processen, wetgeving, financiering, besluitvorming etc. Hoe wordt het nieuwe, het vanzelfsprekende nieuwe normaal? Experts geven je inzicht in de borging van transformatie. En tevens om ervoor open te blijven staan, want transformatie of vernieuwing is nooit ‘af’.
In januari 2022 gaat de eerste editie van de Health Transformation Community in Nederland van start in een hybride vorm. We volgen uiteraard de coronaregels en bieden je interactieve trainingen waarin we een mix van live en online maken. We hebben plenaire inspiratie en trainingsblokken met topsprekers, maar ook workshops, opdrachten en games, intervisie, onderlinge uitwisseling naast netwerkgelegenheid. Tussen de tweedaagse lesblokken volg je online sessies waarin theorie, concepten en tools gekoppeld worden aan opdrachten. Hiermee ga je experimenteren in je eigen werkomgeving: learning by doing & sharing.
Introductie dag en werksessies 1 & 2:
20 januari (09.00 – 18.00)
en 21 januari (09.00 - 17.00)
Trainingsdag en werksessies 3 & 4:
24 maart (09.30 - 18.00)
en 25 maart (09.00 – 17.00)
Trainingsdag en werksessies 5 & 6:
19 mei (09.00 - 18.00)
en 20 mei (09.00 – 17.00)
Slot event:
23 juni (09.00-17.00)
Blok deze data alvast in je agenda!
Tussen de lesblokken zullen in de avonduren tweewekelijkse webinars van anderhalf uur gegeven worden. Tijdens de webinars krijg je meer duiding over de lesstof, theoretische kaders en concepten en een zelfstudieopdracht. De data voor de webinars worden zodra bekend toegevoegd.
De trainingsdagen zijn zeer interactief. In deze sessies werken we met jou aan het verbreden van je perspectief, je kennis en je vaardigheden. Daarom vragen we een open, nieuwsgierige en enthousiaste houding.
Tijdens de trainingsdagen zul je ook in groepen werken. Hierbinnen staat jouw vraagstuk en dat van je mede-cursisten centraal. Naast onderlinge uitwisseling van jullie eigen expertise krijg je inspiratie in de vorm van sprekers, workshops, opdrachten en kennis. We vragen om interactieve uitwisseling, waarbij je je eigen kunde, struggles, kennis en kwetsbaarheid ook meeneemt. De kern is dat je meteen de vertaalslag maakt naar je eigen vraagstuk en je eigen werkcontext. Voor sprekers maken we gebruik van 3 ‘soorten’ experts uit binnen- en buitenland.
Natuurlijk zijn we tijdens de trainingsdagen en werksessies het liefst fysiek bij elkaar. Helaas kunnen we daar in 2021/2022 nog niet 100% op rekenen en organiseren we de HTC dus helemaal corona-proof. De geplande trainingsdagen gaan altijd door. Indien het niet mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen (iedereen tegelijk of in kleine groepen), dan organiseren we een onlineprogramma. Wees niet bang: ook online zorgen we voor interactie, afwisseling, weg-van-je-scherm tijd en buitenactiviteiten!
We hebben maximaal 50 mensen in deze eerste landelijk HTC bij elkaar, met daarachter 50 netwerken. Door de individuen aan elkaar te verbinden in een intensief traject verbinden we ook de netwerken aan elkaar. De kennis en kunde en ervaring die daarbinnen huist ontsluiten aan elkaar, op zo’n manier dat we je als deelnemer niet alleen voor een zes maandelijks traject aan elkaar verbinden maar zodat er een relatie ontstaat die langer standhoudt. Het ultieme doel is om een lerende gemeenschap te creëren die elkaars kennis en expertise deelt en gebruikt.
De eerste landelijke Health Transformation Community is gebaseerd op de opzet van de Health Innovation School. Met deelname word je onderdeel van een krachtig netwerk van gelijkgestemden en trainers waardoor je sneller aan de juiste tafel komt. Je leert op een andere manier dan je in een MBA of Masteropleiding zou doen; veel meer actiegericht, van elkaar naast experts en toepasbaar in jouw dagelijkse praktijk. Je krijgt niet alleen door het programma meer kennis over transformatie en samenwerking, je breidt jouw handelingsrepertoire en rugzak met tools ook uit door het intensieve contact met de andere deelnemers en coaches. Ook profiteert jouw netwerk van jouw deelname, de werksessies en opdrachten pas je direct toe in jouw regio en deel van je kennis en kunde kun je ook overdragen. Kortom actie en persoonlijke groei gaan hand in hand met resultaten in jouw dagelijkse praktijk.
Uitvoeringslocatie:
Jaarbeurs Innovation Mile (JIM)
Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht
Contact organisatie: 085 485 32 16
info@healthtransformationcommunity.nl